Laktobacily – 3 důvody, proč si je pustit k tělu



Sponzorované odkazy

Bakterie – často už při zmínce o nich je odsoudíme jako něco, co nám škodí, přesto řada bakterií je pro naše tělo velmi užitečných. Jako příklad se hodí právě laktobacily, které drží ostatní bakterie „na uzdě“.

Co jsou laktobacily?

Laktobacily jsou přirozenou součástí mikroflóry v poševním prostředí, trávicím traktu i v mateřském mléce. Laktobacily rozkládají laktózu a jiné cukry na kyselinu mléčnou. Přitom jsou nepostradatelné také při výrobě některých typů kvašených potravin, například jogurtu, sýru i nakládaných okurek.

Kde je jich nejvíc potřeba?

1. Laktobacily pro zdravé kojení
Role laktobacilů v mateřském mléce spočívá v udržování rovnováhy mezi přirozeně přítomnými mikroorganismy. Pokud je tělo matky oslabeno, může dojít k přemnožení potenciálně škodlivých bakterií. Následně se mohou objevovat potíže při kojení, které mohou vyústit v zánět prsu provázený bolestí, otokem a teplotou (odborně mastitida). Mastitida patří k nejčastějším příčinám předčasného ukončení kojení. Další informace na téma kojení najdete zde (feminellahereditum.cz/).

Pro podporu zdravého kojení je určen doplněk stravy Feminella Hereditum s obsahem speciálního kmene laktobacilů. Lactobacillus fermentum Lc40 byl vybrán z řady kmenů právě pro své vynikající probiotické vlastnosti, je přitom tělu vlastní – pochází přímo z mateřského mléka.

2. V boji proti poševním zánětům
V poševní mikroflóře je nutné udržovat přirozeně kyselé prostředí. Pokud vznikne nerovnováha mezi jednotlivými organismy, může dojít k zánětu. Funkcí laktobacilů je udržovat přirozenou kyselost v pochvě. Laktobacily „hlídají“, aby nedošlo k přemnožení škodlivých bakterií v pochvě.

3. Pro správné trávení
V trávicím traktu žije velké množství mikroorganismů, které jsou pro jeho správnou funkci nezbytné, střevní mikroflóru je však třeba udržovat v rovnováze. Normální střevní mikroflóra podporuje trávení a získávání energie z jednotlivých potravinových složek, přispívá také k odstraňování škodlivých látek. K udržování zdravé mikroflóry přispívají opět laktobacily.



Sponzorované odkazy