Žlučníková dieta



Sponzorované odkazy

Jak název napovídá, je tato dieta určena osobám postiženým nemocemi žlučníku a žlučových cest. Nejčastěji lidé navštěvující gastroenterologa trpí žlučovými kameny a obzvláště u tohoto onemocnění hraje výživa velmi důležitou roli. Dieta se také podává při střevních poruchách a onemocněních slinivky břišní, protože je dobře stravitelná a šetří trávicí trakt. Je tedy nutné dobře vědět, co si můžeme a nemůžeme dovolit, co nám škodí a prospívá.

Žlučník je orgán umístěný pod játry ve kterém se hromadí žluč z jater a je tam zahušťována. V případě požití tučné potravy nebo např. alkoholu je žluč vytlačena do dvanácterníku kde pomáhá k trávení tuků. žluč je tedy vylučována jenom v případě že se jídle objevují tuky.

Potíže které můžou vzniknout bývají zejména dvojího charakteru. Nejčastějším problémem bývá výskyt žlučových kamenů, které mohou v případě stlačení žlučníku (následkem požití tučného jídla) způsobovat prudkou bolest. Druhou nejčastější možností bývá zánět žlučníku doprovázený kromě bolesti také horečkami.

Pokud zjistíte, že máte jakékoliv problémy se žlučníkem je nutné kromě léčby (při zánětu) začít dodržovat žlučníkovou dietu. Žlučníková dieta se vyznačuje zejména dodržováním zásad zdravé výživy. tzn. omezit příjem tuků (v případě akutních potíží nebo záchvatu úplně vyloučit!) a přejít na trochu jiný způsob přípravy pokrmu – tedy vyvarovat se přepalování tuků (při smažení nebo grilování). Je proto vhodné používat nádobí s teflonovým povrchem a nepřekračovat dobu tepelného zpracovávání déle než 10 minut.

Tenhle faktor je při žlučníkové dietě velmi důležitý. Veškeré jídlo musí být jednoduché, to znamená vyhnout se kombinacím jako je cukr a tuk a také kombinaci tuku a bílkovin. Na čas zapomeneme na těžké omáčky, nakládaná masa a samozřejmě také pikantní jídla, která by měla za následek podráždění trávicího ústrojí.

Žlučníková dieta – doporučené potraviny

  • tuky – v malém množství olej, margarín
  • mléko a mléčné výrobky – všechny druhy kromě tučných výrobků a pikantních sýrů
  • maso – z mladších zvířat, libové telecí, libové vepřové, jehněčí, kuře, králík, krůta
  • ryby – sladkovodní i mořské s nízkým obsahem tuku
  • uzeniny – drůbeží šunka, vepřová šunka v malém množství
  • zelenina – mladá, nenadýmavé druhy (mražená, sterilovaná, sušená)
  • ovoce – zralá jablka, třešně, višně, broskve, meruňky, banány
  • koření – petrželová nať, bobkový list, kopr, majoránka, červená sladká paprika, kmín, bazalka
  • nápoje – Mlýnský pramen, třezalkový čaj

Žlučníková dieta – zakázané potraviny

Vyhýbat se musíme zejména tučným potravinám a některým dalším specifickým pokrmům. Také čerstvé ovoce se nedoporučuje.

Tučné a pikantní sýry, vejce, krémy, šlehačka, uzeniny, tučné maso, husa, kachna, zvěřina, nakládaná masa, nakládané zeleniny, uzené ryby, sardinky, kaviár, očka, zelí, kapusta, květák, zelená paprika, okurka, česnek, ředkvičky, luštěniny, rybíz, rebarbora, ostružiny, maliny, fíky, datle, meloun, mák, ořechy, ostré koření (pepř, pálivá paprika), masox, maggi, sójová omáčka, alkohol, černá káv, nápoje s kysličníkem uhličitým (CO2), smažené pokrmy, kynutá těsta, lískové těsto, linecké těsto, čerstvé pečivo, čerstvý chléb.



Sponzorované odkazy



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *