Cukroví na svatby

Ke každé svatbě neodmyslitelně patří cukroví. Tradičně se pečou svatební koláčky s oblíbenými náplněmi: povidlovou, tvarohovou, makovou a jablečnou. Dále sem patří kokosky, čokoládové kuličky, banánky, čokoládové pečivo s krémem nebo křehké linecké s ořechovou náplní a také linecké kolečka s marmeládou. To jsou nejvyhledávanější druhy pamlsků, jenž jsou charakteristické pro českou a moravskou svatbu. Samozřejmě že možností je daleko více, záleží na zvycích v koutech naší republiky a obzvláště na chuti nevěsty a ženicha.
Nejprve si určete, kolik pamlsků skutečně potřebujete a jakou částku chcete obětovat. V některých oblastech ještě musíte myslet na takzvané výslužky. Ty spolknou největší podíl cukroví. Poté se začněte porozhlížet po tom, komu svěřit výrobu důležitého doplňku na vaší svatbě. Nejlépe je, když se můžete spolehnout na čipernou babičku nebo tetičku, vyjde vás to nejlevněji a budete mít napečeno s láskou. Dalšími možnostmi jsou cukrářky a menší či větší výrobny, které se zabývají těmito produkty.
Cukroví na svatbu se u nás peče spíše menších rozměrů , obvykle jsou to tvarohové koláčky s rozinkami, někdy také ořechové s rumovou příchutí. Používají se kromě svatby také jako tzv. zvací koláčky na svatbu. Tato tradice se doržuje dnes už spíše na venkově , kdy snoubenci obcházejí příbuzné a další potencionální svatební hosty v dostatečném časovém termínu před svatbou a zvou je na svatbu prostřednictvím těchto zvacích koláčků.
Cukroví na svatby fotogalerie: