Dieta

Dieta a držení diety je řízený příjem pokrmů a tekutin za účelem dosažení specifického cíle. Diety užívané ke zhubnutí se nazývají redukční diety. Nejběžnější cíl držení diety je ztráta nadbytečného tělesného tuku. Některé diety jsou předepisovány pro dosažení lékařských cílů, například bezsodíkové diety či diety bez soli. Jiné diety naopak míří na nárůst tělesného tuku či svalové hmoty. Účinná dieta by měla rovnoměrně omezit tukové tkáně v těle.
Dieta a vhodná výživa:
Lidé potřebují výživné látky jako jsou bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, minerály a voda. Esenciální aminokyseliny (složky bílkovin) jsou potřeba pro tvorbu buněk, především svalových. Esenciální mastné kyseliny jsou potřeba pro tvorbu mozkových buněk. Vitamíny a minerály jsou nutné pro mnoho funkcí. Celkové množství energie se liší podle věku jedince. U dospělých lidí je optimální příjem 1200–1500 kalorii denně.
Dle současných dostupných studií vyplívá, že nejúčinnějším způsobem hubnutí je snížení příjmu energie a správné rozložení živin. Takto formulovaná strava je efektivní i při minimální fyzické aktivitě. Změna zastoupení základních živin ve prospěch bílkovin na úkor sacharidů. V poměru bílkoviny:tuky:sacharidy 30:30:40. Rovněž formulace jídelníčku by měla být taková, aby přítomné sacharidy v jednotlivých pokrmech měli co možné nejnižší glykemický index. Autor: RNDr. Petr Fořt, CSc., autor knihy Obezitě odzvoněno (Ikar 2001)