Dna a dieta

Dna je nepříjemné onemocnění, při kterém se v kloubech usazuje kyselina močová. Jehličkové krystalky této kyseliny způsobují ostrou, bodavou bolest. Hlavní součástí léčby pacientů trpících dnou je přísná dieta.
Je třeba dodržovat dietu s nízkým obsahem purinů – látek, ze kterých vzniká kyselina močová. Mezi tyto potraviny patří především maso, vnitřnosti, ryby, špenát, hrách, kapusta a pivo. Nedostatek živočišných bílkovin
lze doplnit mlékem, sýrem a vejci. Důležité je nepřejídat se, omezit příjem alkoholu a pít dostatek tekutin.
Dna dieta – co tedy smíte jíst a pít?
Ovocné šťávy a limonády, rostlinné tuky a oleje, mléčné výrobky, zelenina a ovoce, tmavé i bílé pečivo, koření: peržel, kopr, pažitka, kmín, majoránka
Dna dieta – jaké jsou povolené potraviny v omezeném množství?
Káva, slabý černý čaj, minerálky s vyšším obsahem minerálů, máslo a máslové krémy, sladkovodní ryby, libové hovězí, vařená šunka, smažený sýr, vařené vejce, květák, houby, fazole, rýže, tvarohové a bramborové knedlíky, tučnější dorty a zmrzliny
Dna a dieta – rozhodně se vyhněte konzumaci nasledujícího!
Silné kakao, silný čaj, alkohol, živočišné tuky, živočišné bílkoviny, mořské ryby, rybí konzervy, vnitřnosti, maso z mladých zvířat, nakládané maso, zvěřina, uzeniny, plísňové a tučné sýry, špenát, kapusta, křen, česnek, hrách, čočka, čokoláda, marcipán, ostré koření, hořčice, sojová omáčka