Jaterní dieta


1393890_teacupJaterní dieta se podává nemocným s chronickými chorobami jater, po infekční žloutence nebo v rekonvalescenci po chorobách žlučníku a slinivky břišní, snášejí-li mléčné bílkoviny, nemají-li větší obtíže a potřebují-li přibýt na váze. Je to dieta, sestavená zhruba podle stejných zásad jako žlučníková dieta s omezením tuku, je však pokud se týče výběru potravy méně přísná a navíc jsou do ní zařazeny v hojné míře bílkoviny mléčné, mléko a netučné mléčné výrobky, především tvaroh. Má v ní být dostatečné množství libového masa, vajec však nejvýše 1 kus denně, proto vaječná jídla jako samostatná nepodáváme. Tuky jsou omezeny; stejně jako ve žlučníkové dietě mastíme asi poloviční dávkou než při jiných dietách a opět jen čerstvým, nepřepáleným máslem.

Jaterní dieta má obsahovat hojně sladkých moučníků ve velkých porcích, a i samostatná sladká jídla, zvláště v kombinaci s tvarohem, lze doporučit. Jinak má být jídlo lehce stravitelné a nenadýmavé, i když výběr potravin bude méně přísný. Celkově má být dieta kaloricky velmi vydatná, čehož docílíme někdy též vhodným předkrmem nebo moučníkem. Je proto i její cena proti běžným dietám poněkud zvýšená.

Jaterní dieta – nevhodné pokrmy:

Sádlo, slanina, lůj, umělé tuky, přepuštěné máslo. Tučná masa, vepřové, husa, kachna, skopové, uzené, losos a ostatní pikantní ryby, saláty, úhoř. Zvěřina. Větší množství zelí a kapusty, okurky, cibule, česnek.
Pepř, paprika, hořčice, kapary, hřebíček, nové koření, ocet. Luštěniny, kynutá těsta a čerstvé pečivo, všechna jídla smažená, čokoláda, kakao ve větším množství, alkohol všeho druhu.

Přečtěte si také:  Jak správně posílit imunitu?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *